رونق تولید؛
راهکارهای قرآن برای رونق اقتصادی (بخش پنجم)

بیکاری در اسلام مردود است و کار به عنوان یک امر مقدّس شناخته شده است و خدای متعال کارکنان را دوست دارد
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان بسیج دانشجویی / در بخش پنجم از سلسله مقالات راهکار های قرآن کریم برای رونق اقتصادی در این مقاله به موضوع ارزش کار در اسلام می پردازیم.
بیکاری در اسلام مردود است و کار به عنوان یک امر مقدّس شناخته شده است و خدای متعال کارکنان را دوست دارد که حضرت علی (ع) در این باب میفرماید: «اِنَّ اللهَ یُحِبُّ المُحْتَرِفَ الأَمِینَ: خداوند کسی را که دارای یک حرفه است و بدان اشتغال دارد و امانتدار است، دوست دارد» (حرّ عاملی،1391ق.: 12، 13، 14). در حدیث دیگری از امام صادق (ع) نیز نقل شده که کسی که خود را برای زندگی خویش به مشقّت میاندازد، مانند کسی دانسته شده که در راه خدا جهاد میکند (ر.ک؛ کلینی، 1388ق.: 1، 5 و 88) و پیامبر خدا (ص) کسی را که سنگینی [معاش] خود را بر دوش مردم بیندازد، ملعون دانسته است (ر.ک؛ همان: 5، 7 و 72).
بدین دلیل است که وقتی در حضور پیامبر (ص) دربارة کسی سخن میگفتند، حضرت میپرسید کارش چیست. اگر میگفتند کار ندارد، میفرمود: «سَقَطَ مِنْ عَینِی» یعنی در چشم من دیگر ارزش ندارد (مطهّری،1387: 22 و 786) علی (ع) نیز بر این اساس، کار را شعار مؤمن دانسته، میفرماید: «العَمَلُ شِعارُ المُؤمِنِ» (آمدی،1360: 408) که بر این اساس، بیکار ایمان ندارد و در حدیث دیگری کار را همسفرِ شخص برخوردار از یقین دانسته، میفرماید: «العَمَلُ رَفِیقُ المُؤمِن» (همان: 975)؛ یعنی اهل یقین به خود اجازه نمیدهند که لحظهای بیکار باشند و از تمام لحظات خود بهینه استفاده میکنند. پس بدین روی است که ارزش مؤمن بستگی به کارش دارد، همچنانکه علی (ع) متذکّر آن شده، میفرماید: «المُؤمِنُ بِعَمَلِهِ» (همان: 1 و 12).
ارزش مؤمن بر اساس عملکرد اوست و برترین کارها، کاری است که عامل آن برای انجام آن بسیار تلاش کند. علی (ع) در این باره میفرماید: «اَفْضَلُ الأَعمالِ مَا اَکْرَهْتَ نَفْسَکَ عَلَیهِ: برترین کارها کاری است که خود را ناگزیر بر انجام آن قرار دهی» (نهجالبلاغه/ ق249).
یکی از بارزترین امتیازهای جوامع ایدهآل، داشتن اقتصادی سالم، پویا و وجود مجریان فعّال، متعهّد و کاردان در عرصههای اقتصادی است. پیامبران الهی نیز برای ایجاد قسط و عدالت در سطح وسیع آن در میان اقشار مختلف جامعه و تأمین نیازهای مادّی مردم و آبادانی و آسایش آنان و بهوسیلة توزیع عادلانة امکانات، سرمایهها، ایجاد زمینههای مناسب، آگاهیرسانی همگانی و بالأخره ترویج احسان، نیکوکاری و خدمت کوشیدهاند تا مردم را به سوی سعادت و نیکبختی سوق دهند.
هرگاه بخشهای اساسی جامعه به کار اشتغال داشته باشند، اقتصاد جامعه رشد و شکوفایی خواهد داشت، تولید و درآمد ملّی افزایش مییابد، درآمد دولت به جهت مالیاتها فزونی میگیرد و امکان ارائة خدمات عمومی به مردم فراهم میشود. نیروی کار با بهکارگیری سرمایه باعث تولید جامعه میشود و یکی از مبانی اصلی اقتصاد مقاومتی تکیه بر تولید میباشد. با بیکاری، نیروی کار، سرمایة بالقوّه یا بالفعل معطّل میماند و بنیة اقتصادی جامعه ضعیف میشود. هرچه تولید بیشتر شود، امکان برخورداری دولت از مالیاتهای مردمی افزایش مییابد و آبادی جامعه صورت میگیرد. در نامة امام علی (ص) به مالک اشتر آمده است: «اگر وضع خراجدهندگان اصلاح شود، افراد دیگر جامعه هم به سامان میرسند و باید فکر حاکم اسلامی به آبادی و گسترش تولید، بیش از جمعآوری مالیات باشد وگرنه کشور و مردم به نابودی کشانده میشوند» (همان/ ن 53).
افزایش توان اقتصادی بدون شک از آثار کار و انگیزة مناسبی برای شخص مسلمان در رو آوردن به آن است. به همین دلیل، هرگاه جامعه به کاری احتیاج داشت، شخص باید این گونه «واجبات نظامیّه» را انجام دهد و از تلاش خود در این زمینه خودداری نکند، چون گاهی تلاش در انجام مشاغل مورد نیاز جامعه، واجب میشود. امروزه جایگاه نیرو و سرمایة انسانی در رشد و توسعة اقتصادی از مباحث مهمّ و کلیدی اقتصاد کلان و توسعه به شمار میرود. یکی از انگیزههای اصلی شخص برای کار، رشد اقتصادی جامعه است و تقویت این انگیزه میان نیروی کار، آثار پُربرکتی دارد؛ از جمله آنکه فرد را از توجّه به خود دور میکند و به فکر دیگران میاندازد یا حتّی اگر به مال احتیاج ندارد، برای اعتلای جامعه میکوشد. در برخی ممالک، مردم ابتدا برای وطن و پس از آن برای خانواده و در نهایت، برای خود کار میکنند. این چنین روحیّهای به یقین، شکوفایی اقتصادی را موجب میشود.
انتهای پیام/